• Recent a fost data publicării o noutate importantă pentru UTM - colaboratorul catedrei Microelectronica şi Inginerie Biomedicală conf.univ., dr.hab. Oleg LUPAN, împreună cu colegii din Universitatea din Florida Centrală, SUA, au devenit posesorii unui brevet al SUA. Dl Oleg Lupan a parcurs cu succes drumul de la idee până la brevet în colaborare cu colegii de peste hotare. Îi dorim ca rezultatele cercetării sa ajungă cât mai repede in economie. Acest fapt merită apreciat. Felicitări pentru asta!

  Autori:
  Oleg Lupan - Chişinău (Moldova), Lee Chow - Orlando (SUA), Guangyu Chai - Orlando (SUA) Fabricarea nanosenzorului de hydrogen pe bază de o nanobaghetă de ZnO. Patent al Statelor Unite ale Americii US 8,263,002 B1 Septembrie 11, 2012-09-18

  Descriere brevet:
  Acest patent descrie nanofabricarea unui dispozitiv nanosenzor de gaz H2 pe bază de o nanobaghetă, sau tripod sau tetrapod din ZnO prin folosirerea tehnologiei ridicării in-situ în camera instalaţiei ştiinţifice FIB cu raze focalizate de ioni. Nanobaghetele cristaline de ZnO au fost crescute printr-o metodă cost-eficientă din soluţie apoasă la temperaturi relativ mici (•100 °C). Proprietăţile nanomaterialului senzor au fost studiate cu ajutorul difracţiei cu raze X, microscopia cu transmisie electronică, spectroscopia micro-Raman, spectroscopia cu raze X XPS. Nanosenzorul permite detectarea a 150 ppm H2 gaz în aer la temperatura camerei. Calitatea cristalină înaltă a ZnO permite de fabrica nanodispozitive prin acestă metodă elaborată de autori cu o rată de succes de 90%. Senzorii elaboraţi prin prezenta invenţie pot funcţiona la puteri mici de ordinul microwaţilor.

  Detalii acceseaza aici:
  Patent.pdf